Programma

8u45: Onthaal

Met koffie en thee.


9u00: Welkom & inleiding

Wat is educatie voor duurzame ontwikkeling en wat heeft vrede daarmee te maken?


9u15: lezing: Vrede …. een idee en de lespraktijk – Thomas Baum

In de schoot van de Verenigde Naties werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen geformuleerd. De focus ligt op mensen, de wereld waarin ze wonen, de randvoorwaarden voor welvaart, samenwerking en vrede. Maar, wat bedoelen we juist als we over vrede spreken? Gaat het over harmonisch samenleven zonder conflict? Zijn we tevreden als alles rustig blijft? Willen we een rechtvaardige vrede? Deze vragen zijn van niet alleen relevant op de internationale scene, maar ook in eigen land, en in bijzonder in het onderwijs. Na een inleiding over verschillende benaderingen van vrede, wordt de lezing heel concreet over de omgang met conflict in de school en in de klas.
Bio:
Tomas Baum (°1972) was van 2006 tot 2018 directeur van het Vlaams Vredesinstituut, een para-parlementaire instelling bij het Vlaams Parlement in Brussel. Hij is graag actief in het spanningsveld tussen onderzoek en politiek waarbij hij het werk van het instituut naar diverse beleidsniveaus en de media vertaalde. Hij publiceerde zelf over politiek en filosofie. In de loop van zijn carrière heeft hij verschillende organisaties ondersteund bij strategische planning, bemiddeld tussen mensen in conflict, jury’s voorgezeten van verschillende vredesprijzen en is hij als curator opgetreden voor tentoonstellingen.


10u00: Pauze

Met koffie en lekkers


10u15: Workshops, sessie 1

Keuze tussen 5 workshops.


11u45: Duurzame lunch

Gratis en lekker!


12u15: Op de koffie bij de deelnemende organisaties

Ga op de koffie bij de organisaties die deze vorming op poten zetten! Maak – met een dessertje in de hand – kennis met hun werking en hun aanbod en leer wat ze voor jou kunnen betekenen om te werken aan duurzame vrede op school.


12u45: Workshops, sessie 2

Keuze tussen 5 workshops.


14u15: Pauze


14u30: Inspirerende uitwisselingssessies

Na een boeiende lezing en twee workshops nemen we even de tijd om uit te wisselen: wil je wel eens weten hoe andere scholen werken aan een open schoolcultuur? Hoe gaan andere scholen om met pesten en conflicten? Heb je nog nood aan concrete voorbeelden van verbindend communiceren in de praktijk?
We vertrekken hierbij van jullie vragen en ervaringen: waarover hoop jij meer te weten te komen op deze studiedag, met welke concrete vragen over werken aan vrede en duurzaamheid op school zit jij nog, waarover wil jij uitwisselen? Laat het ons weten via het inschrijfformulier!
Verwacht geen kant-en-klare antwoorden, wel uitwisseling met en inspirerende voorbeelden van mensen die met dezelfde vragen zitten.


15u30: Afsluiter

Een luchtige reflectie over de voorbije dag!


16u00: Einde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten